България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стойчо Кацаров: Пречат на развитието на здравната система, която е в много лошо състояние

"Държавата трябва да се погрижи да се използват електронни рецепти, но без да се забраняват хартиените" заяви бившият министър

04.04.2024 | 11:14 Редактор: Толя Стоянова

Въпреки застаряващия медицински персонал у нас, болниците генерират над 7 млрд. лв. в икономиката на страната. 

"Здравната система е в полза на държавния бюджет, а не в разход. Разходът на държавния бюджет за здравеопазване е около 4 млрд. лв., приходът, който генерира държавният бюджет от здравната система, е 7 млрд. лв. Нашето правителство пречи на развитието на здравната система. Чуждестранните инвестиции през последните години са 0. Ако една болница не се посещава от пациенти, няма потребност от нея. Ако се посещава, но няма заплати, значи някой е откраднал парите. Ако ние оставим на пазара да регулира тези взаимоотношения, ще имаме по-добра картина. Ако някъде има търсене, ще се намери кой да го предложи", заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

На въпрос трябва ли болниците да станат частни дружества той отговори, че здравноосигурителната система не се интересува от това кой е собственикът на болниците - работи еднакво и с общински, и с частни болници. Според него частните се управляват по-добре, защото харчат собствените си пари. На мнение е, че най-доброто нещо, което може да се направи, е държавата да ги приватизира.

"Националната здравна карта в този вид не помага, а пречи в развитието на здравната система. Тя трябва да бъде отменена. Няма нужда да се прави специален документ, защото информацията, която дава, е налична. Единственото, което прави, е да забранява да се разкриват нови лечебни заведения. Къде отива правото да се лекуваме в която и да е болница в страната?", попита д-р Кацаров.

Електронната рецепта вече е факт от 1 април и няма да има повече отсрочка. Според д-р Кацаров държавата трябва да се погрижи да се използват електронни рецепти, но не трябва да се забраняват хартиените. Пред Bulgaria ON AIR той каза, че лекарите не трябва да се принуждават да предписват лекарства само електронно или само хартиено, а сами да преценяват.

"По отношения на електронния подпис проблемът с лекарите не е толкова голям, защото Здравната каса ги е накарала да работят с електронен подпис. Принудата пациентите да имат електронен подпис, за да имат достъп до своето здравно досие, е абсолютно неприемлива", настоя бившият министър на здравеопазването.

По думите му здравната система е в много лошо състояние, а броят на общопрактикуващите лекари и практиките са намалели с 25%.

Гледайте целия разговор във видеото.