Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военен експерт: България спечели нещо безценно с НАТО - сигурността

Ивайло Иванов прогнозира, че в следващите 10 години ще има изостряне на международните отношения

29.03.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Страната ни днес отбелязва 20 години от влизането в НАТО. Парадоксално или не, разговорите за това как трябва да напуснем Алианса все още съществуват. С ясното съзнание, че тази стъпка е почти невъзможна.

"България спечели нещо безценно с Алианса и това е сигурност. Сигурността няма цена и това го виждаме последните две години в Украйна, защото без сигурност всичко друго губи значение. Сигурността не е нещо, което може да бъде измерено финансово. Знаем, че има тази теза - колко пари сме дали, какво печелим от това. Сигурността няма цена. Според мен членството на България в НАТО води само и единствено до позитиви, особено в ситуацията, в която се намираме в момента", заяви военният експерт Ивайло Иванов в студиото на предаването "Директно".

Според него в следващите 10 години се очаква изостряне на международните отношения.

"Повече конфликти, повече агресивни действия на отделни държави. От тази гледна точка, това което дава НАТО, е безценно. Видяхме две държави - Швеция и Финландия, които са известни със своята неутралност, които всъщност се присъединиха към НАТО", отбеляза Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.