Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Възможно е да изпаднем в конституционна криза със служебния кабинет?

Няма пречка служебен министър да участва в кампанията за предстоящи избори, разясни д-р Орманджиев

26.03.2024 | 18:05 Редактор: Деси Николова

Все повече въпросителни около това, ако има избори, какво ще се случи на върха в държавата. Неизяснено е кой точно може да е служебен министър-председател, кога трябва да бъде назначен и може ли някой от служебните министри да участва като кандидат за депутат в следващия парламент.

Конституцията не определя точно реда, по който трябва да бъде избран министър-председателят, а само са посочени лицата, които могат да заемат тази позиция.

"Проблемът ще възникне тогава, ако никой от тях не се съгласи. Тогава действително бихме изпаднали в една конституционна криза, но аз се надявам, че посочените лица са отговорни и няма да се стигне дотам. Но има такава опасност", заяви преподавателят по конституционно право д-р Христо Орманджиев в ефира на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR конституционалистът поясни, че чисто конституционно няма пречка служебен министър да участва в кампанията за предстоящи избори.

"До този момент всички президенти, които са назначавали служебно правителство, са се стремели лицата, които са назначавани в служебното правителство, да бъдат политически отдалечени и да не влияят върху изборния процес. Тук сега имаме възможност типично политическо лице да стане министър-председател, при което то може да направи така, че да предложи състав, който е политически ангажиран. От друга страна, няма пречка тези лица да участват в изборния процес", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.