Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Социолог: Липсваше баланс и комуникация в сглобката, така не се прави политика

Нямаме достатъчно цивилизовани политически субекти, смята Иво Желев

25.03.2024 | 18:50 Редактор: Деси Николова

Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер. Парламентът се събира, за да гласува това нейно решение. Вече вървим към втория мандат, но дали той ще бъде успешен – зависи от няколко човека и няколко фактора.

"Причините за фиаското, което претърпя (не)коалицията, което беше узаконено с връщането на мандата от страна на Габриел, се дължи на дълбоките същностни, ценностни, идеологически и всякакви различия между партньорите. На второ място от липсата на баланс в конструкцията, която те си стъкмиха преди 9 месеца - това, че цялата власт и всички министерски постове бяха в ръцете на ПП-ДБ. Така не се прави политика", заяви социологът Иво Желев в студиото на предаването "Директно".

В ефира на Bulgaria ON AIR той поясни, че според него основната пречка за съставяне на правителство пред партньорите в "сглобката" е било липсата на комуникация.

"Нямаме достатъчно цивилизовани политически субекти, които да дебатират и да преговарят. Нямаме преговорна култура и нямаме принципи, от които да се водят тези разговори. Те се водиха единствено от позициите - борба за власт, унищожаване и притискане на партньора, непрекъснато прехвърляне на вината за трудностите в преговорния процес и в крайна сметка за очаквания провал", категоричен бе Желев.

Гледайте целия разговор във видеото.