Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Иванов, АИКБ: Студентите, които получат безплатно обучение, трябва да останат в България

Няма нищо безплатно на този свят, заяви още той

29.02.2024 | 15:13 Редактор: Деси Николова

Висшето образование да бъде безплатно само за тези студенти, които след завършването си остават и работят в България. Това е становището на част от работодателите. То идва малко след като държавата каза, че отпадат таксите за всички студенти, които се обучават в държавна поръчка.

 

"Смятаме, че е справедливо, тъй като няма нищо безплатно на този свят. Някой в крайна сметка плаща сметката и ако то е безплатно за студентите, сметката я плащат всички данъкоплатци и всички граждани, включително бизнесът в България. Ако държавата с публичен ресурс заплаща образованието на тези хора, редно е и те да дадат своя принос към обществото като останат да работят тук", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването "Директно".

Около 40% от завършилите висше образование заемат работни места, които не изискват такъв тип образование, а изискват само средно или основно.

"Финансирането на обучението на тези студенти е загубено време за тях и загубени пари за обществото, защото всички ние сме платили за това образование", отбеляза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.