fallback

Рекорден брой кандидати за президент в РСМ, изходът от изборите не е ясен

Двама номинирани от албанските партии е новост в този вот, посочи Маринела Величкова

27.02.2024 | 15:41 Автор: Деси Николова

Поне 11 души ще се борят за президентския пост в Северна Македония. Това е рекорд, защото до момента толкова кандидати не е имало. Факт, който внася напрежение е и това, че балотажът на президентските избори съвпада с парламентарния вот.

"Тази настина голяма бройка идва от това, че процедурата за участие в президентските избори в Република Северна Македония е малко по-различна и не е достатъчно това определена политическа партия да те издигне за кандидат за президент", каза журналистът и кореспондент на БТА в серверномакедонската столица Маринела Величкова в предаването "Директно".

Тя поясни, че има две условия, за да може Държавната избирателна комисия впише кандидат за участие в президентските избори.

"Едното условие е да бъдат събрани 10 хиляди подписа, така наречената гражданска подписка или ако имаш в наличност, в съответната партия, 30 депутати, които с подписите си да издигнат съответния кандидат за президент", разясни Величкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Регистрираните в Държавната избирателна комисия кандидати за президенти към момента са 11, но все още се очакват и кандидатите на двете основни формация в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

"Различното при тези избори е това, че имаме налични поне двама кандидати от албанските партии. Това е нещото, което всява напрежение и сякаш прави резултатът от балотажа не съвсем ясен. До този момент основната албанска партия - "Демократичен съюз за интеграция" - не е вадила кандидат за президент, но тази година опозицията, вследствие на разцеплението в една от албанските партии, Обединената албанска опозиция реши да издигне за кандидат за президент кметът на Гостивар Арбен Таравари", посочи Величкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback