Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политическите формации не са готови да тръгнат по пътя на предсрочните избори

Управляващите са наясно, че трудно биха сформирали нова коалиция, смята Светлин Тачев

27.02.2024 | 14:45 Редактор: Деси Николова

Електоратът у нас е раздвоен по темата дали са нужни нови избори за парламент.  Политическите формации не са готови да тръгнат по пътя на предсрочните избори. Това заяви политологът Светлин Тачев в студиото на предаването "Директно".

"Управляващите са наясно, че подобна сглобка, управление, правителство много трудно биха съставили, ако се стигне до нови избори. Този, който развали сглобката, той ще понесе тежестта. Ако ГЕРБ развали правителството, това е възможност за мобилизация на ПП-ДБ, от друга страна за Борисов е важно, ако търси нови избори, той да намери заместител на ПП-ДБ, а такъв няма", отбеляза Тачев.

На този фон - близо половината българи не очакват войната на Русия в Украйна да свърши в близките няколко месеца. Данните идват точно две години от началото на войната. 

"Това показва реалните настроения на българските граждани. Конфликтът наистина не се вижда да приключи в рамките на 2024 година. Все още индикации за подобно нещо няма. Конфликтът не е изключен да продължи и в рамките на следващата година и това показват и настроенията на българите. Половината смятат, че конфликтът няма да приключи в рамките на 2024 г., 30% смятат, че ще приключи", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че това са общите настроения на гражданите спрямо ситуацията в момента към войната и отраженията на това, което виждат.

Тачев добави, че голяма част от населението, особено по-младото, се информират за войната в Украйна от социалните мрежи, електронните медии, тъй като виртуалното пространство е станало все по-достъпно за българските граждани. Гостът посочи, че именно най-младите граждани са сред най-ниско информираните по темата.

Гледайте целия разговор във видеото.