Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Олена Шопова: Aко Украйна спре да се бори, ние ще спрем да съществуваме като нация

"Имам надежда, че Украйна ще успее да победи това зло", заяви активистът

24.02.2024 | 17:00 Редактор: Деси Николова

Две години след първите бомби, украински територии остават под руска окупация.  Историци казват, че войната е най-тежкото нещо, което се е случвало на Украйна в последните десетилетия.

"Никога Украйна няма да бъде такава, каквато я знаех, но имам надежда. Имам надежда, че Украйна ще успее да победи това зло, което сега виждаме", заяви активистът Олена Шопова в предаването "Директно".

Хората в Украйна преживяха и продължават да преживяват най-големия си ужас.

"Наясно сме, че ако спрем да се борим, ние ще спрем да съществуваме като нация, като народ, който има собствена идентичност, история, език, култура. Народ, който е допринесъл в своята история много за този свят. Много сме дали на този свят и сега искаме помощ от този свят", каза Шопова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи в последно време не се усеща подкрепа в световен план.

"Усещаме това, че сме изоставени да се борим самостоятелно, така както бяхме изоставени в началото на войната 2022 г. Искам да напомня на тези хора, които тогава ни казаха, че няма да оцелеем, че след 3 дни няма да има Украйна, вече стоим две години - помогнете ни. Помогнете ни да победим Путин, да победим Русия", призова гостът.

Според нея Русия дава знаци, че може да постигне всичко, което поиска.

"Европа, след убийството на Навални в затвора, окончателно си е дала сметка, с кого говори и с кого работи в Русия и окончателно си е дала сметка, че следващата ще е тя", отбеляза активистът.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
македонец
преди 2 месеца
Никога не е имало украинска нация.Това са измишльотини.Украинска нация е имало и има само в болни мозъци,като на тая кукувица. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
ЦЕЦО
преди 2 месеца
ОЛЕНА ТИ УКРАИНКА ЛИ СИ ОТ ШОПСКО ПОБЪЛГАРЕНА? Сигнализирай за неуместен коментар