Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Любов Панайотова: Санкциите на ЕС срещу Русия няма да спрат военните действия

Необходимо е да се предприемат други мерки, смята директорът на фондация "Европейски институт"

23.02.2024 | 17:07 Редактор: Деси Николова

Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Това е 13-ият пакет санкции, който държавата получава за последните 2 години. Освен ЕС, САЩ и Великобритания също наложиха санкционни пакети към руската държава.

"За първи път ние имаме чуждестранни компании, които са базирани в Китай, на други места. Компании не само базирани в Русия, това за първи път се случва и наистина санкциите са огромни, като погледнем във всички сфери", заяви директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в ефира на предаването "Директно".

По нейни думи този пакет санкции вероятно няма да промени хода на войната.

"Виждаме, че санкциите могат само в дългосрочен план да променят перспективата в дадена страна. Ние сме виждали и друг път, когато сме имали санкции. Имали сме срещу Иран, виждахме в редица страни от Латинска Америка и в дългосрочен план това променя нещата, но в хода на военни действия, естествено, че не може. Там трябват други неща", категорична бе Панайотова пред Bulgaria ON AIR.

На този фон Урсула фон дер Лайен остава водещ кандидат за председател на Европейската комисия. В цяла Европа предстоят евроизбори, които типично не се радват на голям интерес.

"Фон дер Лайен се явява представител на най-многобройната по численост политическа група. Би било добре ако продължи. Въпреки всички нападки, които имаше срещу нея, самият факт че тя не беше водач на листите на политически семейства преди 5 години, видяхме, че имаше много коментари и спорове кой да бъде, но тя се оказа един наистина смел човек", посочи Панайотова.

Гледайте целия разговор във видеото.