Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Българите все по-често жертва на дезинформация, отново сме на дъното на медийната грамотност

"Индексът като цяло спада и това е глобален феномен", заяви Ангел Георгиев

15.02.2024 | 14:56 Редактор: Деси Николова

България се оказа на последно място сред държавите от Европейски съюз в Индекса за медийна грамотност и по този начин страната ни се нареди сред най-уязвимите към дезинформацията.

"Това е нещо, което знаем, че се случва и е свързано и с други индекси, на които сме на по-задно ниво като индекса за образование. Нещата са свързани и общата грамотност на населението, когато се повишава, може да повиши и различни други видове грамотност - функционална грамотност, медийна грамотност и други", заяви Ангел Георгиев от Коалиция за медийна грамотност в студиото на предаването "Директно".

Според него това, което ние можем да направим, е да се учим от държави, които са на по-добри позиции в това отношение.

"Една от основните цели е образованието. Хубаво е да имаме базово образование по всякакви теми и предоставяме възможност децата да изследват света около себе си, да търсят повече информация, критично да мислят върху това, което виждат в интернет и най-важното нещо е да могат да различават мнение от факт, което е базовата част на медийната грамотност", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

През годините България пада на все по-ниски позиции в Индекса за медийна грамотност, но причината не се крие толкова в самите българи, колкото в други фактори, смята гостът.

"Цифрите показват, че променяме позицията си, но индексът като цяло спада, което е един глобален феномен. Това отново е свързано и с други резултати. Тук донякъде има и глобални феномени като пандемията, която преминахме, войните, които се случват около нас, със сигурност подклаждат и подсилват мненията, които застават на по-високо ниво", разясни Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Каква медийна грамотност очаквате след 45 години диктатура и 33 години хаос, а и да не забравяле, че медиите се държат от Пеевски и Борисов. Та какъв резулатат очаквате? Сигнализирай за неуместен коментар