Законопроект на ПП-ДБ ще бори "тролове" в интернет

Готви мерки за превенция на дезинформацията

12.02.2024 | 16:54 Редактор: Толя Стоянова
Законопроект на ПП-ДБ ще бори

Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда подготвен от "Продължаваме промяната – Демократична България" законопроект за промени в Закона за електронните съобщения. С него се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление Александър Йоловски по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията.

В допълнение на общите правомощия, проектът предлага решения на няколко групи проблеми: координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. "тролски ферми”); монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами); разпространение на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица; някои пропуснати ползи от местни доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи.

Със законопроекта се предлагат редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след внимателно обследване на хармонизираното европейско право, практиките в други държави членки и съдебната практика, предлага уредба, която да има максимална вероятност да бъде устойчива при последваща съдебна практика.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)