Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Кирил Петков се притеснява от ултиматума на Борисов за МВнР

Външното министерство се търгува като разменна монета, заяви Милен Желев

09.02.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум, че ако Мария Габриел не е премиер след ротацията през март и МВнР не остане при най-голямата партия, то през юни успоредно с евроизборите ще има вот за парламент. Всички други министри и областни управители остават при ПП-ДБ, посочи още лидерът на ГЕРБ. Коментарите и от другите страни не закъсняха.

"Кирил Петков твърди, че никога няма да бъдат принудени да направят нещо, няма да клекнат и няма да бъдат наведени, но според мен се опитва да смекчи тона, защото изпусна думата, че с ГЕРБ-СДС са един отбор. В прословутия запис той беше казал, че Борисов му е маркетинг враг. В този ред на мисли, самият Петков по-скоро се притеснява от ултиматума на Борисов", заяви политологът Милен Желев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи ултиматумът на лидера на ГЕРБ е блъфиране, но не е и невъзможно да се случи.

"Той се е доказал, че може да работи на няколко фронта. Подозирам, че тайно се надяват и двете страни - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че ще се случи чудо и от 1 януари догодина можем да приемем еврото или да бъдем приети за пълноправно членство в Шенген. Всичко това ги кара да мечтаят и всеки иска да го представи това като свой принос. Затова външното министерство се търгува като разменна монета", на мнение е политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.