Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Отново сме начело в негативна класация: Имаме огромен брой онкоболни

Има сериозен елемент на страх и подценяване на хората, смятат Евгения Александрова и д-р Маргарита Тарейн

02.02.2024 | 18:36 Редактор: Деси Николова

С важна новина за онкоболните измина тази седмица. Здравната каса вече няма да плаща онколекарствата на болниците с огромна разлика, както беше досега. Така гласуваха депутатите в парламента.

"Учудвам се, че едва сега се повдига обществена полемика, предвид че тези данни са били известни на хората, които вземат решения. Установи се като модел на обществено и политическо поведение да се гасят пожари. Очевидно гасим поредния пожар. Това е отново проекция на липсата на стабилна непроменяема държавна позиция по отношение на рака", заяви председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова в студиото на предаването "Директно".

Според нея онкологията е територия на много интереси, но ролята на държавата като регулатор е да създаде балансирани правила, така че да не доминира ничий интерес, а да се обърне внимание на това пациентът да получи правилната грижа.

Един милион души в ЕС умират годишно от различни видове онкологични заболявания. Те причиняват една четвърт от всички смъртни случаи в държавите от Съвета. България е на водеща позиция. А причините са ясни – ниско ниво на профилактика, което до води до късно диагностициране.

"Има сериозен елемент на страх и подценяване на хората. Живеем с усещане, че това не може да ни се случи. Трябва да има доста добра организирана стратегия, за да бъдат регулирани тези неща, а не да разчитаме на самото желание на самия човек. Страховете, безпокойствата както и отричането на възможността човек да бъде болен оказват своето влияние", посочи клиничният психолог в областта на онкологията д-р Маргарита Тарейн в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
дффдфдсфд
преди 2 месеца
Тая кво лъже? Пишеш в гугъл "Cancer rate by country" и примерно отворете страницата на Worls Cancer Research Fund International. Там се вижда, че България е доста назад в Европа. Сигнализирай за неуместен коментар