Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Има множество дефицити в предоставянето на психиатрична помощ

Това е тъжният резултат от факта, че не са предприети мерки, заяви Катя Христова-Вълчева

31.01.2024 | 19:45 Редактор: Деси Николова

Пореден доклад ужасяващи констатации в здравеопазването. Днес в свое заключение Съветът на Европа написа, че продължаващото малтретиране на пациенти с психиатрични заболявания от страна на персонала в психиатричните заведения демонстрира сериозен провал на здравното министерство да предотврати и "изкорени това неприемливо поведение".

"Тези констатации са алармирани от страна на институцията на омбудсмана още от 2013 година, когато за пръв път експертите на омбудсмана проведоха първи проверки в държавните психиатрични болници. Още тогава стана ясно, че има множество дефицити в предоставянето на психиатрична помощ на българските граждани", заяви началникът на кабинета на омбудсмана Катя Христова-Вълчева в студиото на предаването "Директно". 

По нейни думи още тогава омбудсманът се е обърнал към Комисията за защита от дискриминация, а тя от своя страна намира, че Министерството на здравеопазването извършва дискриминация по признак увреждане по отношение на децата, които са настанени в тези болници.

"За съжаление, това, което четем днес от доклада, е тъжният резултат от факта, че не са предприети мерки", посочи гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.