Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Близо 8 тона канабис продукти са задържани по границите през 2023 г.

Около 80% от разкритите наркотични вещества са били предназначени за Турция, каза Стефан Бакалов

26.01.2024 | 19:13 Редактор: Деси Николова

Огромни количества наркотици, оръжия и редица забранени стоки хванаха митничарите на столичното летище през миналата година. Това е само част от опитите за контрабанда от и към България.

"2023 година за нас изглеждаше доста динамична, разбира се както и останалите години, но с доста сериозна разлика във видовете наркотични вещества и техния начин на трафикиране. През последните години преживяхме няколко такива промени, но последната година и половина сме изправени пред нещо много различно и това предполага ние да сме малко по-гъвкави", заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници" Стефан Бакалов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи има промяна във видовете наркотици, които се използват и съответно, които се трафикират. Все по-често се забелязват опити за вкарване на продукти, съдържащи канабис, а обикновената марихуана отстъпва пред такава, която е в пъти по-силна и често отключва психози сред младите.

"Тази година имахме пик на разкритията на канабис продукти, най-вече на марихуана. Близо 8 тона канабис продукти, предимно марихуана, задържахме по границите", каза Бакалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че близо 80% от разкритите наркотични вещества са били предназначени за Турция, тъй като цената им е по-висока, когато се предлага в съседната ни страна.

Гледайте целия разговор във видеото.