Мащабна спецакция: Задържаха 10 души, продавали дрога и правели ''чай за пушене''

Образувани са досъдебни производства

26.01.2024 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Мащабна спецакция: Задържаха 10 души, продавали дрога и правели ''чай за пушене''

Разкрита е организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР и от Апелативната прокуратура в София. Задържани са осем човека, други двама са с мярка "подписка". Според информацията служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Враца са извършили претърсвания в жилища и автомобили на конкретни лица в градовете Враца, Мездра и Криводол. Намерени и иззети са множество предмети, материали и парични средства, имащи отношение към случая.

На този етап е установено, че през периода от 2020 г. до 25 януари т.г. в гр. Враца и други населени места на територията на областта е организирана и ръководена престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества. В хода на досъдебното производство са събрани достатъчно годни доказателства, според които организираната престъпна група се е занимавала с производство на синтетичен опиат, известен като "чай за пушене" и "билка", както и с разпространение на различни видове наркотични вещества на територията на област Враца.

Предстои да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо задържаните, съобщават от прокуратурата.

Според информацията, предоставена от ОДМВР-Враца, в хода на същата операция, в град Мездра и в село Крета са извършени проверки. На адресите са намерени и иззети амфетамин и "чай за пушене". Общо пет човека са задържани в Районно управление - Мездра за скок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл. 354 а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

По време на отчета на работата за 2023 г. директорът на ОД ст. комисар Красимир Йончев обяви противодействието на разпространението на наркотици за приоритет.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR