Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военен експерт: България е въвлечена в конфликта в Червено море

Към момента няма преки военни заплахи за сигурността на страната, каза Ивайло Иванов

18.01.2024 | 18:36 Редактор: Деси Николова

Напрежението в Близкия изток не спира. Преди денонощие Пакистан обяви, че смята атаката с балистични ракети от Иран срещу Панджгур за атака срещу своя суверенитет. Официален Исламабад предупреди, че ще има сериозни последствия от атаката. На този фон българската страна обмисля да изпрати военен представител за свръзка в операцията срещу хутите в Йемен, каза по-рано днес военният министър Тодор Тагарев.

"Според мен е правилно решение. Ние на практика сме въвлечени в този конфликт и това напрежение, тъй като бяхме първите пострадали от хутите. На "Galaxy Leader" имахме двама българи, имаме и друг кораб, задържан все още там. Очевидно вероятността българи, които работят на различни кораби, да се окажат в подобна ситуация е много голяма и от тази гледна точка единственият начин да защитаваме нашия интерес и да защитаваме нашите граждани е като седим там, където се решават тези проблеми, а не да чакаме отвън", коментира военният експерт Ивайло Иванов в студиото на предаването "Директно".

Той отбеляза, че въпреки това, тук не става въпрос за участие в бойни действия или участие с плавателен съд в тази операция, а с офицер в щаба на операцията.

"Това ще ни даде пряко наблюдение върху това, което се случва и ще ни даде възможност да влияем върху решенията. Тук това винаги е черта на българското общество - когато нещо го плаши, вместо да погледне опасността в очите и да търси най-добрия вариант как да се адаптираме спрямо нея, по-скоро предпочитаме да си затворим очите като децата и да си представим, че това няма да ни засегне. Това не е решение", категоричен бе Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи към момента няма преки военни заплахи за сигурността на България. 

"Опасностите, които идват, са вземане на български граждани за заложници и вторият начин, по който идват е чрез икономическите процеси. Ако този конфликт ескалира, за значителен период от време ще има проблем с наличността на танкери, които да превозват петрол от Залива, защото пътят през Южна Африка удължава маршрута на корабите с между 10 и 14 дни, което означава, че все по-малко танкери ще са налични, заради удължаването на този маршрут", допълни военният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.