Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Адриан Николов: Неопределено говорене за доходите не прави чест на Асен Василев

При нас не е имало загуба на покупателна способност

03.01.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

Доходите у нас растат два-три пъти по-бързо от инфлацията, заяви вчера министърът на финансите. Асен Василев допълни, че "няма как да станем богата държава, ако държим доходите си ниски". Според него, ако ножицата между минималния и средния доход се разтвори още, ще създадем гета.

"Трябва да имаме предвид, че в случая финансовият министър говори за средния доход. Тук не говорим за малките населени места, бедните райони или пък хората на минимална работна заплата. Между 2 и 3 пъти е определено голяма разлика. Това неопределено говорене не прави чест на Асен Василев", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи този икономически процес бива наблюдаван през целия период на инфлацията и не е нещо ново.

"Ние дори в края на 2022, когато инфлацията беше достигнала 15-16% на годишна база, доходите леко надхвърляха ръста на заплатите. При нас не е имало загуба на покупателна способност, на реални доходи. Това догонване не е толкова високо към момента, тъй като инфлацията в момента е в порядъка на 7-8%, в зависимост от месеца", допълни икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.