Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Все повече хора разпознават дарителството като естествен начин да помогнеш

Здравеопазването остава една от най-предпочитаните сфери, в които даряваме, заяви Теодора Бакърджиева

28.12.2023 | 18:09 Редактор: Деси Николова

Всяка година около коледните празници говорим за дарения, дарители и каузи. За съжаление, съпричастността у нас не достига до всички. Надеждата обаче остава, че зад всяка кауза ще се намери дарител.

"Добрата новина в края на 2023 година е, че изпращаме една година, в която сякаш се случиха една идея по-малко кризисни и бедствени ситуации, каквито от 2020 година насам бяха с доста голяма честота. В години когато имаме кризисни ситуации, бедствия и големи хуманитарни кризи, които имат отражение върху голям брой хора, тогава отбелязваме и пикове в дарителската активност, което е естествено", поясни изпълнителният директор на Българския дарителски форум Теодора Бакърджиева в предаването "Директно".

Тя отбеляза, че макар 2023 година да не е съпътствана от толкова бедствия, хората са продължили да даряват.

"Това, което наблюдаваме, е, че хората все повече често разпознават дарителството като естествен начин да допринасят и да участват не само в решаването на спешни кризисни ситуации, но и в насърчаването на смели инициативи и проекти", добави Бакърджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи здравеопазването остава една от най-разпознаваемите и предпочитани сфери за подкрепа от дарители, било то индивидуални личности или компании и фондации.

Вижда се непосредствената необходимост и нужда, особено когато се касае за скъпоструващо лечение на деца и възрастни, или последваща скъпа рехабилитация за възстановяване. Хората откликват, водени от съпричастност и емпатия и даряват в подкрепа на тези хора", каза още гостът.

Бакърджиева посочи, че все повече хората използват онлайн възможностите за даряване, тъй като го намират за лесно, достъпно и надеждно.

Гледайте целия разговор във видеото.