Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ имат взаимна изгода един от друг

Съставянето на нов кабинет не би било от тяхна полза, отбеляза Светлин Тачев

22.11.2023 | 18:25 Редактор: Ивета Велева

След няколко неуспешни опита да бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета "Денков-Габриел" миналата седмица, днес предложението бе отхвърлено. Този резултат е бил очакван, тъй като политиците нямат изгода от разпадане на правителството. Това заяви в ефира на предаването "Директно" политологът Светлин Тачев.

Причините за действията на ГЕРБ-СДС и ДПС през изминалата седмица, а именно отказът им от гласуване, са с цел да покажат, че правителството не може да оцелее без тях, смята Тачев.

Според него ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ са наясно, че в момента друг кабинет не може да се сформира и не би било от тяхна полза да се стигне до предсрочни избори, тъй като резултатите ще са същите.

"Това са политически формации, които имат коренно различни цели, но имат няколко определени, които ги държат в изгодна позиция всяка за себе си", отбеляза Тачев.

По думите му причината "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да не желаят разпадането на кабинета е фактът, че те държат на конституционните промени, които се изготвят в момента, а едно служебно правителство би блокирало започнатите реформи.

Тачев заяви, че напрежението между депутатите покрай дерогацията, бюджета и протеста срещу Българския футболен съюз, не е достатъчно да събори сглобката и тя ще оцелее.

Гледайте целия разговор във видеото.