Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Разказ от първо лице: Мисията на българските военни лекари в Мали

Трудностите и предизвикателствата в тежки условия на работа

13.11.2023 | 16:04 Редактор: Калина Донкова

Недобра хигиена, малко лекари и недостатъчно консумативи. Така капитан д-р Елисавета Грънчарова от Военномедицинска академия и национален командир на българския контингент в Мали описва здравеопазването в африканската държава.

Българските специалисти са прекарали там пет месеца, а основната им задача е била да се грижат за здравето на щаба на мисията или за около 150 души, разказа тя в ефира на предаването „Директно“ .

Д-р Грънчарова разказа, че условията в Мали са изключително различни от тези в страната ни.

„Нашият екип се състоеше от четирима военнослужещи – един военен лекар, съответно национален командир, две медицински сестри и един парамедик“, обясни тя.

По нейни думи лекарите в африканската държава се справят трудно, персоналът е недостатъчен, пациентите са много, а болниците не разполагат с достатъчно консумативи и това са били част от предизвикателствата пред военните ни медици.

„На една такава мисия, ти си далеч от комфорта на болницата. Ограничен си от лекарства. Трябва да се справяш с неща, които ние в ежедневието си ги имаме тук, но там ги няма, така че трябва и малко креативност понякога“, разказа д-р Грънчарова.

Тя сподели, че преживяването я е научило на много уроци, нужна е била сериозна и сложна подготовка, но въпреки трудностите, отново би отишла на подобна мисия в бъдеще.

„Дадох си сметка за много неща. Дадох си сметка, че ние имаме неща, които не ги оценяваме, докато не видим, че хората не разполагат с тези неща. Най-малкото - достъпът до вода и елементарни неща като чистия въздух. Това са неща, които ние наистина не оценяваме“, каза още националния командир на българския контингент в Мали пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.