Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Пред новите кметове стоят немалко финансови предизвикателства

Според Адриан Николов е време отново да се повдигне темата за фискалната децентрализация на общините

06.11.2023 | 23:40 Редактор: Калина Донкова

Инфлационната криза, Ковид-19 и войната в Украйна са сред причините за трудния изминал кметски мандат във финансов план, а нови предизвикателства пред новото местно управление, тепърва предстоят. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ икономистът от Иститута за пазарна икономика Адриан Николов.

„Общинските бюджети до някаква степен са предопределени. Там има много малко поле за игра, много малко поле за вземане на решения и съответно това ще е едно от големите предизвикателства пред новите кметове и общински съвети“, на мнение е Николов.

Темата за децентрализацията на общинските бюджети е тема, за която се говори от години, но тя все още не е станала реалност. Според икономистът е време отново да се направят опити за нейната реализация.

„Сега е много добър момент да се върне на дневен ред, тъй като последния месец и половина всички медии и целият разговор се въртеше около местните теми. За съжаление аз не чух много кметове и кандидати за съветници всъщност да слагат в кампанията си и в нейния център фискалната децентрализация, а по-скоро влязохме в злободневие“, смята Николов

Той отбеляза, че голямата тема в следващите няколко месеца ще е държавният бюджет, но той играе силна роля във финансите на общините, тъй като в него са записани всички субсидии, които те получават.

„До голяма степен това, което депутатите определят с държавния бюджет, ще е това, с което кметовете ще трябва да работят“, подчерта иконономистът.