Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Петър Илиев: Цените ще скочат, ако конфликтът в Израел се разрасне

Държавата трябва да предприеме мерки, смята финансовият журналист

16.10.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Ако конфликтът в Израел се разрасне, цените на горивата ще се повишат и с тях цените на всичко останало. Това заяви в ефира на предаването "Директно" финансовият журналист от Money.bg Петър Илиев.

"Всичко зависи от това дали конфликтът ще се разшири, защото големият проблем, който е дошъл за Европа, в предходни ескалации, е ембаргото, което арабските държави слагат върху доставките на горивата", разясни Илиев.

Според него, ако напрежението в Израел не се успокои бързо, а войната в Украйна продължи през следващите 1-2 години, следва милитаризация на икономиките.

"Милитаризацията на икономиките на големите държави води до световен конфликт. Ще ни запалят отвсякъде. Нямаме защитен механизъм срещу това. За съжаление, ще трябва правилно да преценим на коя страна да бъдем", заяви журналистът.

Мерки обаче, за да се предпази България от повишаване на инфлацията, поради конфликта в Израел, са възможни, смята Илиев.

"Конкретните стъпки, които обикновено се предприемат са бюджетна консолидация, тоест трябва да се престане да се увеличават бюджетните разходи, а това, както виждаме, няма никакви сигнали да се случи. Напротив, върви се в обратната посока. Това също е двигател за инфлацията. Другото важно нещо е да има данъчна консолидация. Всичко да се върне на ниво както е било преди кризата", разясни гостът.

Илиев коментира и ексклузивния финансов проект - "Ин%лацията: уравнения и решения" на Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria, който събира водещи анализатори и експерти, които ще дадат отговори на най-важните макроикономически, монетарни, регулативни и фискални въпроси.

"Тези хора очакваме да направят един безпристрастен анализ, който не е обрасъл с политическа мотивация на случващото се у нас. Да кажат своята позиция доколко паричните и фискалните политики, които се провеждат в големите държави, са ефективни, как те ще повлияят в краткосрочен и средносрочен план на световната икономика, какви са проблемите във връзка с това и решенията, които могат да се търсят, за да се минимизират негативните ефекти от всичко това", разказа финансовият журналист.

Събитието се провежда за втора поредна година и ще представи в детайли курсa на България през 2024 г., стратегиите за устойчиво развитие на банките, бизнеса и финансовите компании в контекста на глобални икономически предизвикателства.

"Ин%лацията: уравнения и решения" можете да гледате на 23 октомври от 20:00 часа по Bulgaria ON AIR и на 27 октомври от 18:00 по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте целия разговор във видеото.