Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Туристическият бранш отчита труден летен сезон, но очаква руснаците да се завърнат

"Причините са комплексни", обясни Константин Занков

25.09.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Това лято е било изпълнено с предизвикателства пред туристическия бранш. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Лошите метеорологични условия в началото на топлите месеци, войната в Украйна и наводненията в района на Царево са сред причините за трудния летен сезон, посочи експертът.

"Имахме добри очаквания за летния сезон, а проблемът в България е, че той е много къс. Трябва да развиваме и различни форми на туризъм, не само ваканционен, но и здравен, конгресен и други алтернативни", заяви гостът.

Според него руските туристи не са изгубен пазар и има надежди, че ще се върнат по Черноморието ни.

"Със сигурност ще се върнат след края на войната. Руските туристи обичат България. Много от тях знам, че са инвестирали в имоти в България, така че със сигурност ще се завърнат", убеден е Занков.

Той подчерта и необходимостта от подобряването на пътната ни инфраструктурата, което ще улесни туристическия поток и ще подобри образа на България като туристическа дестинация.

Занков коментира и климатичните промени, които влияят на туристическия бранш, особено през зимния период.

"Видяхме, че по Великден имахме много добра снежна покривка в зимните курорти и съответно може да караш ски по великденските празници обаче в началото на зимния сезон нямаше сняг. Това за съжаление не доведе до повече туристи, а именно обратното", сподели гостът.

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Надявай се, коньо
преди 6 месеца
за зелена трава. Както е казъл народа. И малката част от руснаците, които почиваха в България, вече са в Турция, Египет и Тунис. По-ниски цени, по-добро обслужване, по-добра материална база. Единственият ни коз остава, че сме в ЕС и звучи по-престижно. Тези, които идваха, защото "Болгария не зад граница" няма да се върнат близките 20 г. дори войната да свърши утре. Сигнализирай за неуместен коментар