Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Номинираният за Оскар Евгений Афинеевски пред "Директно": Гласът на украинския народ трябва да бъде чут

Режисьор разказа за последната си лента "Свобода под прицел: Борбата за Украйна"

21.09.2023 | 18:30 Редактор: Калина Донкова

 

Войната в Украйна не се води само с оръжия и на фронта, това е хибридна война с изключително много пропаганда. Това каза специално в предаването "Директно" номинираният за Оскар режисьор Евгений Афинеевски. Той разказа за последния си филм "Свобода под прицел: Борбата за Украйна", който бе представен на редица филмови фестивали по целия свят и предизвика огромен интерес. 

"Светът трябва да разбере, че вече сме в Трета световна война. Само заедно, както хората на Майдана, можем да спечелим тази война. Ние трябва да бъдем обединени, да бъдем заедно с Украйна. Живеем в много опасни времена. Това е хибридна война, с изключително много пропаганда", коментира той.

Филмът описва ужасната реалност на братоубийствената война, той е разказ за смелостта на украинския народ - демонстриращите разкриват удивителната способност да се обединят и да защитават суверенитета на своята страна, показвайки състрадание и издръжливост дори когато са заобиколени от смърт, разрушения и необозрими военни престъпления.

В лентата виждаме личните истории на граждани, деца, войници, лекари, възрастни хора, журналисти, религиозни лидери и чуждестранни доброволци.

Афинеевски сподели, че за него е било от особено значение на успее да даде глас на хората, които имат нужда да бъдат чути ясно и силно.

Режисьорът с руски корени, който живее в Лос Анджелис, не за първи път се занимава с Украйна като тема. Документалният му филм "Зима в пламъци: Борбата на Украйна за свобода" хвърля светлина върху събитията на Майдана в Киев от зимата на 2014 година и му донесе номинация за Оскар. 

"Беше важно да се върнем към събитията от 2014 година и да не позволяваме на света да си затваря очите за тях. Затова беше важно за мен да върна историята на героите, които тогава изиграха важна роля, както и събитията, които започнаха тогава и продължават до ден днешен, за да образоваме хората за последиците от тогава до сега", разказа Афинеевски.

Някои от героите в "Свобода под прицел: Борбата за Украйна" Евгений Афинеевски среща още през 2014 година, а сред тях има журналисти, лекари и войници. 

"Срещнах ги тогава, но никога не ги интервюирах. За мен беше много важно да се върна към Майдана и да снимам хора, които са били на фронтовата линия, които са в тази война от 2014 година. Част от тези хора първи отидоха в Буча и показаха престъпленията на руския режим там. Всички те са изключително впечатляващи", спомни си той.

Гледайте целия разговор с Евгений Афинеевски във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 1
УжасТ
преди 7 месеца
Раболепието не познава граници. Изведнъж, покрай войната, най-талантливата нация се оказа украинската. Преди това никой не бе забелязал творческия им потенциал. То бива нагаждачество, ама чак пък толкоз........????? Сигнализирай за неуместен коментар