Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Прекратяването на мониторинга над България може да бъде стимул за още реформи

На това мнение са доц. Иван Стойнев и д-р Орлин Колев

15.09.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Механизмът за сътрудничество и мониторинг беше въведен в началото на процеса на присъединяване на двете държави към Европейския съюз, с цел следене и оценка на напредъка им по отношение на изпълнението на политическите критерии за членство. В началото и двете страни се сблъскаха с сериозни предизвикателства в този аспект.

Прекратяването на механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния може да се разглежда като стимул за страната ни да продължи с реформите в съдебната система и да насочи усилията си към интегрираност и съответствие със стандартите на Европейския съюз. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването "Директно" доц. Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийския университет "Св.Св. Климент Охридски" и конституционалистът д-р Орлин Колев.

През 2019 година Европейската комисията реши да промени своя подход и да спре изготвянето на ежегодни доклади за напредъка на България и Румъния, вместо това те бяха оценявани в общия доклад относно състоянието на правото и правовата държава. Този ход предизвика разногласия, като Нидерландия изиска възстановяване на ежегодните доклади, но Европейската комисия потвърди, че България изпълнява необходимите критерии.

Доц. Стойнев отбеляза, че този акт може да се разглежда като положителен сигнал, че България е направила значителни подобрения в съдебната система. Въпреки това, той подчерта, че страната не трябва да се освобождава от отговорността за продължаване на реформите. 

Очаква се работата по съдебната реформа да се засили, за да може България да достигне необходимото ниво на интегрираност на съдебната система с тази на Европа.

Д-р Колев допълни, че конституционните изменения играят важна роля в този процес, като предоставят базис за развиване на законодателството и реформите. Той подчерта, че съдебната реформа все още е в процес и трябва да продължи. Важно е да се разбере, че работата не е завършила, а по-скоро сега започва по-усилена фаза от съдебната реформа.

Гледайте целия разговор във видеото.