Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Защо инвестираме в преодоляване на щетите от бедствията, а не в тяхната превенция?

Според Силвия Георгиева липсва добра организация между различните институции

11.09.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Кирилова

"Основният дефицит на България е, че държавата инвестира в преодоляване на щетите от бедствията, а не в тяхната превенция", заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева в предаването "Директно".

Миналата година от сдружението са предложили промяна в Закона за защита от бедствия, която е имала за цел създаване на фонд за превенция, който да бъде финансиран със средства от националния бюджет и да бъде администриран от държавата. Чрез него общините и областните управители биха могли да финансират общи действия за почистване на речните корита и дерета и за брегоукрепване.

"Финансовият ресурс винаги е ограничен. Важно е наличният ресурс да бъде възможно най-добре приоритизиран и правилно планиран, така че да бъде постигнат максимално по-голям ефект", категорична е Георгиева.

Според нея липсва достатъчно добра организация между различните институции и е необходимо да бъде работено в тази насока.

"При по-добра хоризонтална координация между институциите можем да бъдем много по-подготвени, да знаем кои дерета трябва да бъдат почистени, кои заливни зони и завои на реки трябва да бъдат коригирани и каква растителност трябва да бъде засаждана по-високо в горите. Всичко това са компетентности и знания, които притежават различни институции", посочи Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.