България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аварийно спасяване в Пловдив набира доброволци, в Турция било най-мащабното бедствие, на което били

"Имаме нужда от всеки, който има желание и възможност да дойде да се обучи при нас и да помага", каза Георги Влайков

19.09.2023 | 08:07 Редактор: Михаела Димитрова

След природните бедствия - отново на помощ дойдоха доброволците. Затова от Аварийно спасяване - Пловдив обявиха кампания за набиране на съмишленици.  

"На първо време бих казал, че имаме нужда от 1000 до 10 000 доброволци. Имаме нужда от всеки, който има желание и възможност да дойде да се обучи при нас и да помага. Бройката няма значение, имаме екипи в Пловдив и София, за които набираме доброволци, така че всеки, който има желание, е добре дошъл при нас", каза Георги Влайков от Аварийно спасяване - Пловдив в "България сутрин".

Той обясни и начина, по който се случва кандидатстването. "В нашата Facebook страница има публикувана форма, която се попълва, изпраща се едно кратко CV, прави се предварителен подбор на кандидатите с кратко интервю, след което се събират документите, дават се към нас и започва обучителната част, тъй като няма как да станете авариен доброволец без такова обучение", допълни Влайков.

По негови думи първоначалното обучение се започва от Националната асоциация на доброволците, която център за професионално обучение. "След този курс хората добиват обща представа за спасителната дейност и пожарогасене и имат възможност да се профилират в пожароспасителна дейност или издирване, спасяване, въжени акции, комуникация. Важното е от началото да дадем какво е бедствие, как хората да реагират, как да не пречат и да не застрашават себе си и екипа, което също е проблем", подчерта Влайков пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има хора, подхождащи с недоверие относно информацията, която се подава за бедствията. "За съжаление, има случаи, в които се подава информация, но хората не вярват, не знаят какво представлява това бедствие. В повечето случаи ни слушат, когато отидем на терен и бедствието се е случило, трябва да се наблегне на превенцията, хората трябва да имат общо осъзнаване за бедствия", е на мнение той.

По думите на Георги Влайков първоначалното обучение продължава около 80 часа, които се вземат в рамките 2-3 месеца. "Включва теория и практика. Теоретичната част сме я измислили да е през седмицата вечер, провеждаме онлайн, за да можем да я запишем, ако някой няма възможност да присъства. Практическата част я правим събота и неделя, защото там се изисква повече време и затова сме го разтеглили два-три месеца, за да се съобразим с времето, ангажиментите на хората. По време на обучението си има тестове на различните модули, всеки обучител преценява дали този човек е окей. Осъществява се някакъв подбор, не се взема просто всеки. Не е задължително хората да са в прекрасна физическа форма", сподели той.

Според Влайков би било добре, ако има закон за доброволчеството, за да може то да бъде уредено по някакъв начин. "Трябва да бъде уредено как тези хора си излизат от работата какво се случва през това време, цялото нещо трябва да бъде сложено на едно място", каза той.

"Отидохме с тежка техника в Царево по искане на главната дирекция, идеята беше да се помага с евакуация и да се достигнат места където има разрушена инфраструктура. Истината е, че след това бедствие, пътища, доста мостове паднаха, това доста затрудни логистичните маршрути в цялата област. Земетресението в Турция е най-мащабно бедствие, на което сме били", обясни Влайков.

Той добави, че за всеки може да се намери как да бъде полезен. "Не мога да кажа, че възрастта е главен фактор. Доброволчеството се намира в някакъв подем, хората започват да осъзнават, че е хубаво да има нещо, което да бъде наречено гражданско общество", посочи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.