Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

До 1 януари влиза в експлоатация новата система за ранни предупреждения

BG Alert ще надгради съществуващото, каза Николай Николов

08.09.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Новата система за предупреждения за предстоящи опасни събития е технически готова. Очаква се до 1 януари 2024 година тя да бъде въведена в експлоатация. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Николай Николов, бивш началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи.

Към момента България разполага със система за ранно предупреждение, която се дели на две. Едната част предупреждава властта, които са включени в щабовете за реакции при извънредни ситуации, а другата предупреждава гражданите за предстоящо събитие.

"BG Alert ще надгради съществуващото и ще даде възможност на всеки, който има смартфон, да получи предупреждение за предстояща опасност и ще дава допълнителни оказания и информация как да се предпазим", посочи Николов.

По негови думи е важно обществото да се обедини и заедно да работи над проблемите засягащи природните явления.

"В България от много време проблемът е да припознаем себе си като хората, отговорни за тази политика. Защита от бедствия не е по силите на един човек, една група от хора, едно звено. Всеки един участва в тази част", категоричен е Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.