Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Между 3 и 7 000 евро плащат мигрантите, за да влязат у нас, зависи колко е "трудна" границата

Действителният брой на бежанците е по-висок от този на установените, категоричен е адвокат Иван Шаренков

30.08.2023 | 17:06 Редактор: Калина Донкова

Действителният брой на влезлите в България нелегални мигранти е значително по-висок от този на установените от властите. Това заяви в ефира на предаването "Директно" правният консултант по миграционните въпроси Иван Шаренков.

На този фон от МВР съобщиха, че бежанските центрове у нас са препълнени и работят над капацитета си.

Между 3 и 7 хиляди евро плаща мигрант на каналджия, за да бъде прекаран през границата, но сумата варира и може да бъде по-висока според спецификите на самата граница, обясни Шаренков.

По думите му големият брой преминавания на границата показват, че са необходими допълни сили и повече техника, и хора.

"Контролът на границата включва много фази на финансиране. Техника, огради, брой на граничните наряди. Всичко това формира интегрираният граничен контрол, който трябва да противодейства на този увеличен натиск", поясни гостът.

Той подчерта и друга тревожна тенденция. След 2020 година се наблюдава увеличение на броя на непълнолетни и малолетни деца, които пристигат в страната непридружени. Досега в страната не е имало такъв интензитет на деца, преминаващи границата сами, алармира Шаренков.

Преди месец Народното събрание прие по-строги наказания за трафик на нелегални мигранти. Според Шаренков обаче това няма да доведе до превенция на този тип престъпления.

"Наказателната репресия винаги има превантивен характер, но хората, които организират тези нелегални канали, не са българи. Това са чужденци, водени от идеята за печалба на всяка цена,  готови са на всичко", поясни правният консултант.

Според него е необходимо да се обърне внимание и на интеграцията на мигрантите като бъде създаден пакет от социални, битови и финансови мерки.

"Като започнем от езика, който те трябва да научат, след това образованието им, професионалната квалификация, обучения, логистика и т.н. Целият този пакет от интеграционни мерки трябва да се предостави в един комплекс, чрез администрация, която е обучена за това и може да прилага тези мерки успешно", подчерта Шаренков.

Вижте целия разговор във видеото.