Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Едва 1 на 100 болни от хепатит С у нас се лекува

Държавата да поема лечението на хепатит В и С и на здравно неосигурените, призовават пациенти и лекари

01.08.2023 | 16:28 Редактор: Калина Донкова

Необходими са промени в Закона за здравето, чрез които държавата да осигурява безплатни профилактика и лечение на хепатит В и С и на здравно неосигурените пациенти. Това коментираха в студиото на предаването „Директно“ председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска и председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. д-р Красимир Антонов.

По думите на Лесидренска държавата ни разполага със съвременни методи за превенция и профилактика на хепатит B и C, но много малко хора отиват до личния си лекар, за да проверят здравето си. Причините за това са няколко - хората не са достатъчно запознати със самите инфекции и, че те не знаят, че съществуват такива изследвания.

Проблемът е комплексен и всъщност, още през 2016 година България е приела целите на Световната здравна организация за елиминация на вирусен хепатит до 2030 година, но за приемането на Националната програма са били нужни още 5 години, изтъкна още тя.

„В националната програма са предвидени доста услуги, които са по превенция, профилактика и скрининг сред обществото и определени рискови групи, но поради една или друга причина тази национална програма вече две години леко буксува и макар да е приета на хартия, много малка част от нейните дейности са вече факт“, поясни тя.

Обезпокоителен е фактът, че у нас само 1 на 100 от заболелите се лекува от хепатит С, посочи проф. Антонов.

„Трябва да ни звучи притеснително, защото случаите на декомпенсирана чернодробна болест, тези които са много тежко болни, които действително в рамките на няколко месеца почиват в нашите клиники и отделения, са доста голям брой. Също така, ракът на черния дроб е тясно свързан с тези две инфекции. Ние в ежедневната си практика не сме видели намаляване на тежките случаи“, коментира проф. Антонов.

И двамата са на мнение, че е необходимо още държавата да помогне с адекватна и ефективна информационна кампания.

„Смисълът на това, което се опитваме да направим, е да кажем на българския народ „Сега имате възможност, всички здравноосигурени лица, да бъдете изследвани безплатно“ и по този начин рано да се установят инфекциите и да ги лекуваме. Битката е оттук нататък да направим тези възможности и за неосигурените лица, което фигурира в Националната програма и аз се надявам, че Министерството на здравеопазването ще направи всичко възможно да промени Закона за здравеопазването, така че да може и тези лица също да получат необходимите възможности“, подчерта проф. Антонов.

Вижте целия разговор във видеото.