Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бизнесът готов да промени работното време заради жегите, вариант е по-дълга обедна почивка

По-разумно е да се правят по-консервативно промените, коментира Мария Титопулу

20.07.2023 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Заради жегите бизнесът обмисля промяна в работното време. Специалистите са на мнение, че трябва да се търсят варианти да бъде намален рискът за работещите. 

"Една такава промяна по-скоро би разбунила духовете, отколкото да ги успокои. По-важното е в пиковите часове да знаем как да се предпазваме. Ако има някаква промяна, може би тя би засегнала частния сектор и малките компании, но в големите предприятия няма как да бъдат променени коренно графиците“, коментира специалистът по социална медицина Мария Титопулу в студиото на "Директно".

Тя предупреди, че при промяна на съществуващите работни ритми, работодателят трябва да е много добре запознат с нормативната уредба и всяка промяна, която той предприема, да бъде изцяло в съответствие с действащите изисквания на законите и наредбите в дадената компания. Промяната трябва да бъде обоснована и да има допитване до работещите.

"Със сигурност една по-продължителна обедна почивка би повишила работоспособността на един работещ, но тук трябва да се съобразим с разстоянията от вкъщи до работното място, с графика на семейството. Смятам, че е по-разумно да се правят промени в по-бавен вариант, по-консервативно", уточни Мария Титопулу.

Като положителна тенденция специалистът по социална медицина посочи желанието на представителите на бизнеса да запазят здравето на служителите си.

"По отношение на работещите на открито има изисквания да им бъде осигурена стая за почивка, прясна питейна вода, работно облекло, което да е съобразено с климатичните условия и спецификата на работа. Трябва да има и обучен човек за първа долекарска помощ, така че ако се случи инцидент, да може да окаже помощ на пострадалия работник", каза още Титопулу.

Гледайте целия разговор във видеото.