В един от 6 автобуса в София няма климатик. ЦГМ: Няма виновен, с такива разполагаме

Ако не ги пускаме, не можем да представим адекватна транспортна услуга, коментира Лъчезар Пеков

21.07.2023 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

От 600 автобуса на градския транспорт в София, 116 са без климатици. Автобус 260 е единственият, който свързва центъра на София с квартал "Горна баня". По тази линия се движат автобуси, които нямат климатик и са с липсваща вентилация. Затова прозорците са широко отворени.

Хората определят прибирането до дома си като посещение в сауна, защото обикновено температурата в превозното средство е с минимум пет градуса повече от тази навън.

"В жегата не се търпи. Трябва да има климатици във всеки автобус", категорични са пътниците.

"Отвсякъде ти тече вода, никой не го интересува. Билети вдигат, цените вдигат, обаче...", възмущава се възрастна жена.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че непрекъснато извършват проверки и въпреки започналата подмяна на автобусите с нови, има какво да се желае в модернизацията на градския транспорт. Констатирали са нарушения, които създават дискомфорт на пътуващите.

"Останаха превозни средства, които конструктивно нямат климатизация. Към тях са направени предписания абсолютно всички прозорци и капандури да са отворени в летните дни", уточни Лъчезар Пеков от дирекция "Обществен транспорт" в ЦГМ.

По думите му няма виновен за липсата на климатик в някои автобуси.

"Не бих казал, че има някой виновен. Ние изкарваме всички превозни средства, които са климатизирани. За да обслужим нормално гражданите, добавяме и такива, в които няма климатик. Ако не ги пускаме тях, не може да представим адекватна транспортна услуга, която очакват гражданите", обясни Пеков.

Сигнали за липсващи климатици има и за заместващия трамвая в кв. "Княжево" автобус 5 ТМ, в номер 63, превозващ пътници до "Златните мостове" и в автобусите до село Железница.  А за да бъдат решени проблемите е нужно финансиране.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.