Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Повече пари за заплати очакват работодателите след промените, касаещи болничните

3% бюджетен дефицит е постижим, смята Добрин Иванов от АИКБ

05.07.2023 | 16:55 Редактор: Калина Донкова

Идеята работодателите да поемат само първите два дни от болничните на служителите си, а не както досега - три, ще бъде заложена в бюджета за 2024 година. Това обясни в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България Добрин Иванов.

Подобна промяна ще осигури повече средства за заплати, убеден е той. 

"Първите три дни от болничния се изплащат от работодателя от 2010 година. Тогава пак в едни тристранни преговори беше временна мярка, предложена от правителството за срок от 1 година, с цел да бъде подпомогнат бюджетът на НОИ. Ние се съгласихме с тази мярка, тя беше продължена и 2012-а, и 2013-а, а след това стана постоянна. Повече от 10 години ние настояваме за връщането на старото положение - само първият ден да се плаща от работодателите, но това не се случва", изтъкна Иванов.

Бизнесът се аргументира с това, че работодателите и работниците плащат през осигуровките пълната сума при риск от заболяване и в случаите на бременност и майчинство. Така според тях следва пълният размер на обезщетенията да се поема от НОИ.

Като напрегнати, но конструктивни Иванов определи разговорите в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му разчетите на финансовия министър Асен Василев за 3-процентен бюджетен дефицит са реалистични. 

"Членството в Еврозоната е основен приоритет и постигането на този показател е много важно. Трябва да се положат максимални усилия за увеличаване на приходите и намаляването на разходите, така че сметката на държавата да влезе в този 3-процентен дефицит", посочи още изпълнителният директор на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.