Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Демерджиев: Обмислям сериозна стъпка да вляза в политиката

Бившият вътрешен министър и вицепремиер коментира изказването на Иван Гешев и протестите, които МВР започна в страната

04.07.2023 | 19:15 Редактор: Михаела Димитрова

Сагата с избора на нов главен прокурор продължава. В четвъртък се очаква ВСС да реши - продължава или спира процедурата. Самият Гешев днес каза, че знае всичко за всеки и напомни, че организираната престъпност достигна високи нива.

"Не съм съгласен с тази констатация, присъствах на отчетите на всяка една от областните дирекции, в много от тях няма ръст на престъпността. Там, където има ръст, е незначителен, но разкриваемостта е доста по-висока. Задачата на МВР е да разкрива престъпления, така че това, което Гешев коментира, че едва ли не има бум на престъпността и в частност на организираната престъпност, далеч не отговаря на обективната истина", каза бившият вътрешен министър и вицепремиер на служебното правителство Иван Демерджиев в студиото на "Директно".

"Интересна е тезата, че той знае всичко за всеки, след като знае всичко за всеки, през този период, когато прокуратурата е била под негово ръководство, е могъл и е бил длъжен да образува досъдебни производства, да уличи този всеки, за който той е знаел, да повдигне обвинения, да внесе обвинителни актове и да имаме осъдителни присъди", допълни Демерджиев.

Според него, ако динамиката по делото "Барселонагейт" в последната седмица е била спазена в предходните години, отдавна е щяло да има краен акт. "Не съм срещу тази активна работа, аз съм срещу бездействието преди. Приветствам тази активна работа не само по това производство, но и по много други, но тя трябваше да бъде такава години назад във времето. Нищо не пречеше на Гешев да вдигне темпото по тези производства с голям обществен интерес и даде отговор на въпросите, които обществото поставя и все още няма отговор", каза бившият вътрешен министър пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи предложенията и исканията за отстраняването на Иван Гешев, внесени от проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова като правосъдни министри, са съдържали добре аргументирани основания. "Тогава ВСС подходи по два начина - първо ги забави като разглеждане, прие, че е недопустимо, отиде се в КС, там се разреши този спор, после се прие, че били смехотворни, за мен тези искания съдържаха много повече доказателства в работата на прокуратурата под ръководството на Гешев, отколкото последното искане, което прави впечатление, че беше уважено бързо във времето, включително с погазване на процедурни правила", допълни Демерджиев.

Според него отново се прави опит да се натовари НС с функциите да избира членовете на ВСС. "Тогава възниква въпросът, ако Народното избере членовете кой ще контролира главния прокурор и ако той тръгне да разследва тези народни представители, които са действащи в момента - дали това няма да доведе до изменение на закона?", попита бившият вътрешен министър.

Той е на менени, че са останали и други важни въпроса - кой е поръчал взрива срещу Иван Гешев и кой е физическият извършител? "Има образувано досъдебно производство, направихме всичко възможно по мое време да привлечем всички партньорски служби в това число Европол, ЦРУ. Вярвам, че трябва да бъде разкрит", допълни Демерджиев.

Той коментира и полицейските протести, които започнаха днес. "Намирам ги за основателни тези протести. Ние не готвихме изцяло нов бюджет, а се готвеше продължение на действието на стария бюджет.  В частта, която касае възнагражденията, нашето предложение беше за увеличение с 20%, защото предишното увеличение покриваше инфлация, настъпила назад във времето. Това не е компенсирано по никакъв начин, а тези хора трябва да бъдат мотивирани по някакъв начин да работят. Няма интерес, особено в големите градове, няма интерес към тази работа. Около 1200 лева е едно стартово възнаграждение", коментира Демерджиев.

Той сподели мнение, че има предпоставки работата по Шенген да приключи успешно. "Първо - на политическо ниво се водиха редица разговори. Бяха направени визити, аз разговарях с мои колеги. Ако линията, която следвахме, която се оказа успешна бъде продължена, би трябвало октомври месец да има успешен завършек", каза той.

Демерджиев определи хода за смяната на директора на главна дирекция "Гранична полиция" за "лош грешен сигнал".

На въпрос дали влиза в политиката, той отговори: "Многократно съм казвал, че съм част от обществения живот, доверието и признанието за работата ми, което получавам от много хора, ме мотивира по някакъв начин, обмислям сериозна стъпка да вляза в политиката, но конкретни постове да коментираме на този етап, би било спекулация", каза той.

Гледайте видеото с целия разговор.