Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шефът на БАИ: Имаме 86% ръст на чуждестранните инвестиции у нас

Инвестиционният климат в страната се подобрява, смята Богдан Богданов

14.03.2023 | 17:11 Редактор: Калина Донкова
Шефът на БАИ: Имаме 86% ръст на чуждестранните инвестиции у нас

Инвестиционният климат в България се подобрява. Това коментира в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.

Той цитира данните на БНБ, според които чуждестранните инвестиции у нас за изминалата година са в размер на 2 млрд. и 245 млн. лева. Ръстът е с 86% спрямо година по-рано.

"Колкото и учудващо да е това за много хора, отчитайки геополитическата нестабилност в региона, покачващите се цени на енергийните ресурси, инвестиционният климат в България е добър. Ние имаме много конкурентни предимства и това се вижда от данните за последната година не само за преките чуждестранни инвестиции. Индустриалното производство в България три месеца миналата година беше на първи нива в Европейския съюз, отчитаме рекордни нива на износ към традиционни наши партньори като Германия", обясни той.

Страната ни е добре позиционирана и заради това, че разполага с енергийни ресурси и е успяла да диверсифицира доставките на природен газ, а цените на синьото гориво у нас са едни от най-ниските в Европа, което ни прави атрактивни за инвеститорите, категоричен е Богданов.

Вижте целия разговор във видеото.