Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

TikTok или книги - могат ли социалните мрежи да насърчават четенето сред децата?

Мненията на инфлуенсъра Йоан-Петър и писателя Асен Сираков

09.03.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

За две години дигиталният бум, развил се по време на пандемията от Ковид-19, роди невероятни възможности. Но покрай тях се промениха и нагласите за четене, особено при децата.

Наред със статистиката, която сочи, че все по-малко деца четат книги и са все по-активни в интернет, се породи и въпросът могат ли социалните мрежи всъщност да помагат, вместо да вредят.

"Пандемията донякъде задълбочи тези неща, но не бих казал, че е причина. От една страна светът става преинформиран, а когато е преинформиран, той по същество е неинформиран. Има мода, има следване на кумири", каза писателят Асен Сираков в предаването "Директно".

"Социалните мрежи са създадени за отвличане на вниманието. Колкото повече хората са фокусирани върху тези неща, толкова повече губят интерес. Точно дотам стигаме и в TikTok, защото там се кчават видеа от 15-20 секунди и ние гледаме да ги правим дори по-кратки, за да задържим вниманието", обясни инфлуенсърът Йоан-Петър.

Според него именно тези платформи могат да бъдат интегрирани в по-интерактивни подходи за обучение в училищата, като това би привлякло и задържало вниманието на децата в наши дни.

По думите на Сираков обаче всичко това създава измамни представи.

"Това е илюзия за комуникация, илюзия за знание. Когато човек прочете нещо свързано с история, любопитни фати, това няма никаква гаранция, че не е копирано от дезинформация. Аз съм чел десетки пъти, неща, които не са верни, но се хващат от хората и започват да се тиражират, а съдържат тотално грешна информация", убеден е той, но подчерта, че дигитализацията има място в училищата.

Вижте целия разговор във видеото.