Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Държавата не е наясно със здравния статус на бежанците у нас

Необходимо е изграждането на работеща информационна система за бежанците, казва проучване

28.02.2023 | 13:29 Редактор: Калина Донкова

Необходимо е разработването на единна информационна система, която да обслужва и координира целия поток на бежанци в България, не само за тези от Украйна. Това е един от изводите от изследване, проведено от Националната пациентска организация за достъпа до здравеопазване на украинските бежанци у нас.

По този начин ще може да се управлява цялата информация за постоянно пребиваващите на територията на България хора, дали имат личен лекар, какъв е статусът им и друга подобна информация, казват авторите на доклада.

Като цяло бежанците от Украйна имат осигурен достъп до здравеопазване в България и са доволни от него. Качеството на получената медицинска помощ се оценява високо. Налице са обаче редица административни трудности и неуредици, които затрудняват получаването на здравна помощ.

Впечатление правят данните, според които 80% от украинските бежанци у нас не са били подложени на медицински преглед за преценка на обективното им здравословно състояние в момента на пристигането им в страната.

Отново 80 на сто от украинците не са запознати с процедурата по избор на общопрактикуващ лекар, а на над 60% се е налагало да заплащат за прегледи, става ясно още от изследването. 

Темата коментирахме в предаването "Директно" с Мартин Грънчаров, правен съветник към Националната пациентска организация.

Вижте целия разговор във видеото.