Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Наталия Маева: Казусът с разменените бебета вероятно е причинен от преумора на персонала

Здравните работници не достигат, категорична е тя

23.12.2022 | 17:30

Ситуацията с разменените бебета е най-точното доказателство, че здравната ни система е в тежка криза. Много са хипотезите по отношение на тази история, но ако имахме повече ред в системата, това нямаше да се случи. Това каза в ефира на предаването "Директно" Наталия Маева от Националната пациентска организация. Тя смята, че до тази ситуация се е стигнало заради преумората на персонала, който не достига. 

"Достигнахме до момента, в който най-накрая трябва да си подредим къщата, иначе няма да има нито лекари, нито медицински персонал, който да ги подпомага. Голяма част от специализанатите заминават за чужбина", каза още Маева.

По думите ѝ реформите не са само пари. Трябва да има и визионерство. Не е нормално в 21 век да няма регистър на пациентите с редки заболявания, посочи още тя.

България остава единствената държава в Европейския съюз, в която няма въздушни линейки. У нас дори все още няма визия как да бъдат използвани.

"В тази трудна и хаотична година имаше и положителни моменти. Един от тях е, че страната ни излъчи контактна точка и МУ София се включи в националните референтни мрежи. Това помага на пациенти, които немогат да се лекуват у нас да бъдат насочвани за лечение в ЕС", каза още Наталия Маева.

Вижте целия разговор във видеото.