Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Трябва ли България да затвори въглищните си централи?

Коментар на енергийния експерт Радостина Примова

18.11.2022 | 12:30 Редактор: Калина Донкова

Само преди няколко дни ГЕРБ и "Продължаваме промяната" влязоха в остър спор дали България е поела ангажимет да затвори въглищните централи като част от договореното в Плана за възстановяване. Целта е намаляване на вредните емисии.

Едното твърдение е, че всъщност тези централи са един от големите замърсители на околната среда, а другото, че ако спрат да работят, може да има режим на тока.

В Плана за възстановяване, както и в териториалните планове за справедлив преход, се споменават два сценария за извеждане на въглищните централи от експлоатация - 2030 г. и 2038 г., обясни Радостина Примова, старши анализатор към програма "Енергетика и климат" на Центъра за изследване на демокрацията.

"Засега правителството се опитва да отслаби своята амбиция и ангажимент към Брюксел, като се опитва да заложи 2038 г. като базисна година за затваряне на въглищните централи. Ако този сценарий бъде заложен, това означава, че България не може да изпълни ангажиментите си", коментира тя в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

По данни на КЕВР в България се изплащат държавни субсидии за продължаване на живота на въглищните централи, които възлизат на половин милиард евро годишно. Според европейските правила обаче след 2026 г. тези субсидии ще бъдат незаконни, поясни още Примова.

Вижте целия разговор във видеото.