Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Ракът на простатата-четвъртото най-често онкологично заболяване в Европа

Трябва да се засили информираността на пациентите

04.11.2022 | 10:13

Данни от 2020 г. показват, че ракът на простатата е четвъртото най-често срещано онкологично заболяване в Европа и най-често диагностицирано в България. През ноември - ежегодно кампанията “Movember” цели да намали информира за проблема и да призове всеки да обърне внимание на здравето си

Единственият начин този вид тумор да бъде открит навреме е преглед при специалист или изследването на PSA туморен маркер. Голяма част от хората не спазват препоръките на личните си лекари, коментира в студиото на предаването “Директно” доц. Пламен Димитров, уролог от “Александровска болница”.

По думите на специалиста има по-ниска здравна култура в част от населението. Трябва да се засили информираността на пациентите.

Най-голям риск от този вид заболяване има за мъжете над 50 годишна възраст. Всяка година те трябва да се изследват, категоричен е доц. Димитров.

Според него от Министерството на здравеопазването трябва започне информационна кампания, да категоризира рисковете и рисковите групи при заболяването. Медикаментите за лечение на този вид рак имат добри резултати, дори в напреднал стадий.