Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България се разследва за незаконни трансплантации, има проблеми на организационно ниво

Според Наталия Маева в Изпълнителната агенция виждаме хора, които по-скоро пазят позиции, вместо да са в полза на пациентите

18.08.2022 | 19:30 Редактор: Теодора Патронова

Само преди няколко дни страната ни отново попадна в международния обмен на новини в статия от японски вестник, който разказва как България е част от трансгранична мрежа за трансплантация на бъбреци.

"За съжаление, България се разследва за незаконни трансплантации. Това, което към момента се обявява публично е, че се разследва извършването на незаконни трансплантации между хора, които чакат за трансплантация и живи донори. По принцип в България е разрешено и взимане на орган от жив човек, но то се случва при изключително сложни законови изисквания", каза журналистът Полина Тодорова в "Директно".

"България все още продължава дългата процедура по ратифициране на конвенция на Съвета на Европа за трафика на органи. Ние все още не сме изпълнили необходимите правила, за да бъдем част от тази конвенция, значи в България е възможно това да се е случило. Другото, което ме притеснява е, че керванът от пациенти, които отиват за трансплантация в Турция не е спирал. Този керван върви, защото в Изпълнителната агенция в последните няколко години виждаме хора, които по-скоро пазят позиции, вместо да са в полза на пациентите", коментира Наталия Маева от Националната пациентска организация пред Bulgaria ON AIR.

Тодорова обърна внимание, че от години в България няма национална кампания в подкрепа на донорството, но има и проблеми на организационно ниво. Маева изтъкна, че има голям проблем в листата на чакащи и никой от Агенцията не е наясно колко от чакащите пациенти са подходящи за трансплантация.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК