Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Любов Панайотова: Образованието как да бъдеш добър гражданин трябва да започне от детска възраст

"Критичното мислене следва да бъде поощрявано", смята директорът на Фондация "Европейски институт"

15.08.2022 | 19:30 Редактор: Петя Кръстева

Националната инициатива на Фондация "Европейски институт" "КЛАС (Критични: Любознателни: Активни: Смели)" насърчава гражданското образование и медийната грамотност на ученици от горните класове. Чрез този двугодишен проект Европейският институт работи с над 350 учители и близо 300 ученици от 14 български града във връзка с темите как младите хора да бъдат активни. 

Изключително важно е още от ранна детска възраст да се възпитава гражданската грамотност. Тя има връзка с много други предмети - история, философия, поне така се практикува в развитите европейски страни. Това заяви директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в ефира на предаването "Директно".

Инициативата е проведена в 14 по-малки градове, в някои от които дори е имало по-труден достъп до интернет.

"Преподавателите, които ще водят по програмата, одобрена от Mинистерството на образованието, не бяха от една единствена материя . Искахме и други, защото дори и в часовете по математика можеш да поискаш от учениците да ти докажат някаква теза", поясни Панайотова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ преподавателите много бързо са "реализирали какво представлява тази дискусия и как от най-ранна детска възраст трябва да започне образованието как да бъдеш добър гражданин".

Директорът на Фондация "Европейски институт" обобщи, че в рамките на гражданското образование критичното мислене следва да бъде поощрявано. 

"Франция например започва да формира от прогимназиален курс реалните дебати и защитаването на определена кауза. Всичко това тепърва трябва да се развива в България, защото закъсняхме", заключи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК