Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Вредят ли ни силните антибиотици, изписвани при Ковид-19?

"Имаме няколко пациенти, при които се развиха много тежки колити", разказва д-р Станислав Чурчев

12.08.2022 | 13:29 Редактор: Петя Кръстева

Безконтролното приемане на лекарства без лекарски контрол води до сериозни последици. В рамките на Ковид кампанията акцент бе поставен главно върху прекомерната употреба на медикаменти, които могат да увредят стомаха ни, а също и да предизвикат язви.

Наблюдаваме тенденция към употреба на лекарства, които често включваме в терапевтичната схема за лечение на Ковид-19. Към тях обаче бихме прибегнали, ако инфекцията се развива тежко. В момента доминиращ е вариантът Омикрон, при който протичането е по-леко. Въпреки това обаче, в лечението продължават да бъдат включвани кортикостероиди и антибиотици. Това заяви гастроентерологът д-р Станислав Чурчев от болница "Царица Йоанна" в предаването "Директно".

"Има случаи, в които колеги стартират доста агресивна терапия още в първите дни от боледуването", подчерта медикът.

Той добави, че подобни действия биха могли да имат обратен ефект. Така например, включването на кортикостероиди през първите дни на заболяването от Ковид-19 може да доведе до по-дълго боледуване и да забави възможността имунната система на пациента да се справи сама с вируса

"Бих препоръчал да се изчака да се появи по-тежка симптоматика", поясни д-р Чурчев, като допълни, че такива не би трябвало да бъдат предписвани, ако пациентът не е стигнал до болница. 

Гостът разказа за няколко случая от практиката си, при които употребата на подобен тип силни лекарства са се отразили неблагоприятно на пациентите. 

"Имаме няколко пациенти, при които се развиха много тежки колити. Това е специфично заболяване, засягащо червата, при което микроорганизъм, потискан от нормалната микрофлора в червата, под въздействие на антиобиотици причинява язви", констатира гастроентерологът.

И поясни, че антиобитиците при Ковид-19 обикновено са изписвани, за да се предотврати появата на вторична пневмония.

"Страхът е водещ при презапасяването с лекарства", категоричен д-р Чурчев по отношение на гражданите, които се самолекуват, купувайки си силни медикаменти, които не са им предписани от лекар.

В отговор на въпрос какво количество ацетаминофен (парацетамол) може да бъде приемано на дневна база д-р Чурчев посочи, че дози по 2-3 грама са напълно безопасни.

"Много добавки като цинк, селен, витамин D имат значение за имунната система. Мога да посъветвам да се поема допълнително витамин D, тъй като недостигът му в човешкият организъм е често срещан", обобщи лекарят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК