Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Член на Обществения съвет към ЦИК: Машината за гласуване не е спънка, а облекчение

"Машината пречи на отчитането на купения вот", заяви Стефан Манов

03.08.2022 | 17:14 Редактор: Ваня Кузманова

Ще се промени ли нещо в работата на ЦИК? 

"Погледът, който имаме върху работата на ЦИК, показва, че работи в последните месеци в подготовка за следващи избори. Основният акцент е машинното гласуване и имам наблюдение, че бяха извършени необходимите действия по поддържане на машините през изминалата година. Реално информацията за машинното гласуване трудно достига до хората, които имат най-много нужда да бъдат подкрепени в периода на разяснителната кампания", посочи Стефан Манов - член на Обществения съвет към ЦИК в студиото на предаването "Директно".  

По думите му разяснителната кампания е работа и на партиите. 

"Новото служебно правителство също може да се включи чрез областите управители и местните структури. Трябва да се започне от по-рано, за да имат хората време да се докоснат до машината. Тя не е спънка за малограмотния човек, а облекчение", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че машината пречи на отчитането на купения вот, защото той се извършва чрез заснемане на бюлетината със собствен телефон, за да докажеш, че си гласувал така, както трябва. 

"Няма недостатък на машинното гласуване. Не е грешен пътят и да вървим към дистанционно гласуване", заключи Стефан Манов.

 Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК