Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проф. Юлия Добрева: Състоянието на икономиката ни ще се влоши през зимата

Икономическите последици от войната в Украйна ще траят дълго, смята зам.-ректорът на ВУЗФ

19.07.2022 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Трябва да сме готови за една изключително сложна икономическа обстановка, свързана с инфлационните процеси и с цените на горивата. Това коментира в предаването "Директно" проф. Юлия Добрева, икономист и заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Независимо от това, че чисто икономически към момента сме сравнително спокойни, вече отчитаме близо 17% ръст на инфлацията, посочи тя.

Според проф. Добрева войната в Украйна е само една от многото причини за икономическата криза. Сред останалите са ковид ограниченията, довели до появата на търсене, което така и не намери адекватно предлагане, съчетано с парични стимули.

Дори конфликтът в Украйна да бъде разрешен, ще търпим икономическите последици дълго време, и няма да успеем да разрешим останалите проблеми в икономиката, категорична бе още тя.

"Те са свързани със свръхзадлъжнялост, с намаляване на растежа, една дългосрочна тенденция и всичко това в комплекса дълг към БВП, влошава състоянието на икономиките. Това рефлектира неминуемо и върху българската икономика, най-вече с ограничаването на износа. Когато имаме търговски партньори, които не могат да отговорят на нашия износ, няма как да не рефлектира", коментира проф. Добрева.

В предаването тя говори и за новата инициатива на ВУЗФ, насочена към кандидат-студентите с отличен успех. 

Висшето училище предоставя ексклузивни условия за обучение в бакалавърските програми на бизнес университета.

Кампанията е част от специалните инициативи на висшето училище по повод 20-ата му годишнина и се провежда в унисон с мисията на ВУЗФ да създава ефективен мост между бъдещите и настоящите бизнес лидери и успешното развитие на икономиката на страната.

Вижте целия разговор във видеото.