Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Костадинов, НАЗ: Налице е нерегламентиран внос на украинско зърно в България

Зърнопроизводителите се притесняват от дъмпинг на цените

30.06.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Налице е нерегламентиран внос на украинско зърно в България. Това каз в ефира на предаването "Директно" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

"Европейската комисия взе такова решение за транзит на украинско зърно през Европейския съюз. Елате да видите какво става по базите, имаме опашки от по 50, 60, 100 камиона. Движението в цяла Северна България - ако по пътя се движат 10 камиона, 3 са български, останалите са украински", коментира той.

По думите му тази продукция остава в България, а не бива изнасяна.

Подобен проблем има и със слънчогледа.

"В момента цената му е 1100 лв. на тон. Не сме видяли цената на олиото е паднала. Това е слъчноглед, който е произведен в друга страна, не знаем дали му е направен фитосанитарен контрол. Какво се получава - нас ни задължават с европейски изисквания, а не проверяваме стока, която идва извън ЕС, влиза в страната и влиза в нашата хранителна верига", каза още Костадинов.

Председателят на НАЗ бе категоричен, че всичко това оскъпява родната продукция, а държавата трябва да защити своите производители

Според него това, че от Украйна влиза стока, която не е произведена по европейските изисквания и на по-ниска себестойност, води до дъмпинг на цените. 

Вижте целия разговор във видеото.