Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Защо ГЕРБ няма изгода да управлява и държи ли се Радев с партиите като класен ръководител?

Експертен коментар за политическата криза у нас

01.07.2022 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната".

"В последните дни няколко пъти чухме заявки от представители на "Продължаваме промяната" и техни партньори, че е възможна смяна на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната". Коментираха се различни имена, но всъщност Василев отдавна беше по-възможна опция за смяна", каза политологът от "Галъп" Яница Петкова в извънредното студио на предаването "Директно".

Според нея кандидатурата не е изненада.

"Желанието за съставяне на кабинета в рамките на това Народно събрание е надделяло", допълни Петкова.

"Този път чухме 8 точки, върху които се съсредоточават. В последно време в пространството липсваше това ясно говорене. Дали ние сме съгласни с това, което ни предлага министър-председателят в оставка или не, това е друга тема. Важно е за аудиторията да чуе и да разбере ясно какво предлагат политиците и какво предлага премиерът. Беше изречено с доста категоричен тон и интонация, която ни показва, че този път тези хора са решени да стигнат до конкретни действия", подчерта преподавателят по публична реч доц. Валерия Карадашевска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социологът от "ЕСТАТ" Иво Желев смята, че са възможни два сценария.

"Единият е по-логичен и той е след изчерпване на едноседмичния опит за съставяне на правителство, да отидем на предсрочни избори. Това ми се вижда по-закономерно. Има и друга хипотеза - възможно е нашите западни съюзници и партньори да упражняват силен натиск за съставяне на правителство в рамките на този парламент в тази кризисна ситуация. При това положение ние може да стигнем до определена стабилност, ако ГЕРБ и част от ДПС застанат зад това правителство", допълни Желев.

По думите на Петкова изказването на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, ни навява на мисълта, че може би е възможна подкрепа.

"В същото време виждаме, че и от страна на "Продължаваме промяната" беше начертана поредната "червена линия". Това поставя на централно място лидера на ГЕРБ, който няма намерение да се оттегли от своя пост. Нито Борисов, нито ГЕРБ имат интерес да управляват. Много добре за тях е "Продължаваме промяната" да продължи да действа и по този начин да се руши доверието към тях", поясни политологът от "Галъп".

Карадашевска не смята, че е имало изненада в изказването на Борисов: "Нито пък имаше изненада от изказванията, които чухме от "Продължаваме промяната" при приемането на мандата. Тези лидери продължават една линия, която през последните години те сами са си очертали и се движат по нея. За всички тях и за всички, които навлизат в политическия живот, би трябвало да се замислят какво могат да направят, за да достигнат до по-широка аудитория и да бъдат по-добре разбрани."

Яница Петкова е категорична, че Борисов търси начин да излезе от сянката и определенията, с които се свързва ГЕРБ.

А Желев коментира изгонването на 70-те руски дипломати така: "Конфликтът ескалира. Изгонването им беше неочаквано. Това е мащабно действие, което в нито една европейска страна не се е случвало в такъв размер. Оттук нататък Русия има две възможности - едната е да реагира сравнително балансирано и в най-лошия случай да затвори посолството. Затварянето на посолство не означава прекъсване на дипломатическите отношения. А ако иска да ескалира напрежението и да изпробва как ще реагира България - може би ще стигне до по-крайна крачка."

Той добави, че НАТО ще застане зад нас.

"Ние предприемаме знакови действия, сега очакваме да видим какво ще получим като отговор. България има посолства по света, където посланикът е градинар. Смятам Русия за агресор, обаче изгонването на 70 дипломати поставя посолството в невъзможност да работи. Митрофанова беше права за едно нещо в изказването си - това са руски служители, вие какво очаквате, за кого да работят. България има едно малцинство от 70-80 хиляди души руснаци", припомни социологът.

Преподавателят по публична реч сподели, че този тип говорене няма място нито в Народното събрание, нито пред медиите.

"Президентът преди се караше на ГЕРБ, сега прави забележки на други. Той се държи като класна на политическите партии. Ще имаме ниска избирателна активност", лаконичен бе Желев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК