Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Украинци отказват да напуснат хотелите, 40-те лв. - глътка въздух за бранша

Коментар на Вяра Йорданова и Елеонора Венчиславова

19.05.2022 | 18:35 Редактор: Теодора Патронова

Туристическият бранш все още се пита какво ще се случи с настанените по хотелите украински бежанци. Правителството няколко пъти отговори, че програмата приключва в края на този месец. От друга страна браншът има притеснение как ще изглежда сезонът заради войната в Украйна.

"Очакваме в най-скоро време в рамките на следващата седмица от Министерския съвет и Агенцията по бежанците да кажат какво точно ще се случи. Става въпрос за средствата, които ще бъдат отделени за настаняването на бежанци. Преди седмица в Комисията по туризъм ние бяхме поканили представители на Щаба и Агенция по бежанците, които ни разясниха, че 15 лв. ще се плаща за бежанци, настанени в държавни бази. Все още стои въпросът дали хотелиерите, които искат да оставят бежанци, които са настанени при тях, ще имат възможност да получават тази субсидия", коментира зам.-председателят на парламентарната комисия по туризъм Вяра Йорданова в "Директно". 

Тя обърна внимание, че след 31 май това ще бъде ангажимент не на Министерството на туризма, а на Агенцията по бежанците и на Щаба. Според нея има притеснения сред хотелиерите, защото има бежанци, които не искат да напускат хотелите. Йорданова обясни, че тече информационна кампания, така че този процес да протече възможно най-гладко и за двете страни. Гостът поясни, че този процес няма да е лек, но трябва да се случи, за да се подсигури летният туристически сезон.

"Не усетих притеснение в бранша как ще протече сезонът. Те имат доверие в правителството. Виждат, че те работят всеки ден по тези теми и дават всичко от себе си. Коалиционното правителство се опитва да дава максимално от себе си. Браншът засега е спокоен", изтъкна организаторът на форума "Красивото лице на туризма" Елеонора Венчиславова пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Йорданова тези 40 лв. помощи за бежанците са дали глътка въздуха на туристическия бранш. Тя съобщи, че по-голямата част от летните бази вече имат заявки за летния сезон и се очакват туристи от Турция и Гърция. 

Венчиславова подчерта, че проблемите в туристическия бранш са доста глобални и решенията ще дойдат от управляващите, браншът няма как сам да се справи. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК