Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Наследствен ангиоедем - грешно диагностициране често забавя лечението

Състоянието нерядко се бърка с алергична реакция

16.05.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Светът отбелязва Международния ден на наследствения ангиоeдем. Целта на инициативата е да насочи вниманието на обществото към това рядко, животозастрашаващо заболяване и ежедневните проблеми, с които се сблъскват хората, засегнати от него.

Наследственият ангиоедем е заболяване, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на силно подуване на кожата и лигавиците. Именно поради тази причина, състоянието често бива бъркано с алергична реакция, което забавя диагностицирането или води до грешно поставени диагнози, обясни в предаването "Директно" Данаил Димов, председател на Асоциация "Наследствен ангиоедем" и заместник-директор на СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“.

Симптомите обикновено започват в детска възраст и се влошават по време на пубертета, като и честотата на пристъпите се повишава през този период от живота. 

Нелекуваните пациенти получават пристъп средно на всеки 1 до 2 седмици, а повечето епизоди продължават около 3 до 4 дни. Честотата и продължителността на пристъпите варират значително при хората с наследствен ангиоедем, дори сред хората от едно и също семейство.

Най-често засегнатите области на тялото с подуване са крайниците, лицето, чревния тракт и дихателните пътища. Пристъпите, засягащи чревния тракт, причиняват силна коремна болка, гадене и повръщане. Подуването на ларинкса може да ограничи дишането и да доведе до опасно за живота и запушване на дихателните пътища.

Вижте целия разговор във видеото.